Muhasebe müdürünüzün aslında çok iyi bir idari işler müdürü olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Teknolojinin hızlı değişimi, hayatımızdaki birçok alanı etkilediği gibi firmalardaki kıdem yıllarını da etkiledi. Artık bir çalışan, yıllarca aynı pozisyonda çalışmayı ya da ilk işinden emekli olmayı kesinlikle düşünmüyor.

Çalışanların bu tutumu da işverenleri, çalışanların iş yerindeki mutluluklarını birçok açıdan değerlendirmeye ve alternatifler geliştirmeye yöneltti.  İş yerlerinde yapılan happy hour’lar, aktiviteler, oturma alanları gibi sosyalleşme alanlarına ek olarak özel sağlık sigortaları, tebrik paketleri, ödüller gibi pek çok süreç de işverenlerin yani İnsan Kaynakları Departmanlarının hayatına girdi.

Ancak çalışanları, iş yerlerinin yeni yüzü de tatmin etmedi! Verilen haklar normalleşti… Bunun sonucunda çalışanlar, mevcut rollerinin dışında farklı pozisyonlarla ilgilenmeye başladı. Bu tabii ki yıllardır süregelen bir tutumdu ama asıl vurgulamak istediğim bu bakış açısının sadece üst pozisyonlar için değil de yatay pozisyonlar için de geçerli olmaya başlaması. Bu bakış zaman zaman mevcut kıdeminin altındaki pozisyonlar için bile geçerli olmaya başladı. İşte tam da bu süreçte, çalışanları geliştirmek, pozisyonları yedeklemek, koçluk, mentörlük gibi kavramlar hayatımızdaki yerini aldı.

Pek çok firma da bu trendi yakalayarak “Yedekleme” konusunu gündemlerine aldı. Bugün, Türkiye’nin “En Çok Çalışılmak İstenen Firmaları”nın üst seviye koltukları doldurulurken, şirkette çalışan 2-3 yıldız çalışan arasından seçim yaptıklarını ve hatta bu kişilerin yıllar önce belirlenerek, çalışana pek çok yatırım yapıldığını görüyoruz.

Bazı firmalar, her orta düzey ve üstü pozisyon arayışına başladığında, sürece en az bir iç aday ekleme konusunda süreçleri zorunlu hale getirdi. Bu gelişmeler, firmalara mevcut pozisyonları daha hızlı kapatmayı sağladığı gibi, ani işten ayrılmalarda da her zaman firmanın B planına sahip olması avantajını getirdi.

Bizler de Yedekleme ve Çalışan Gelişimi süreçleri konusundaki firma vizyonlarını aslında en çok kendi müşterilerimizden öğreniyoruz. SAP SuccessFactors Kariyer, Gelişim ve Yedekleme modülü kullanan müşterilerimiz, işe alım sürecindeki adaylarıyla şirket çalışanlarını tek ekranda görüp değerlendirebiliyor. “Yedekleme Organizasyon Şeması” ile birlikte şirketin bütününe odaklanabildiği gibi tek tek çalışanlarını kıyaslayabiliyor.

Yedekleme Organizasyon Şeması &Çalışan Kartvizitleri

Peki, SAP SuccessFactors ile bu süreci yalnızca Yedekleme Organizasyon Şeması’nda mı yönetebiliyorsunuz? Tabii ki hayır. Tıpkı bir kariyer sitesinde aday arar gibi, şirketinizdeki çalışanların niteliklerini kullanarak sistem üzerinde arama yapabiliyor ya da oluşturduğunuz “Yetenek Havuzları”na uygun adayları ilgili alanlara kaydedebiliyorsunuz.

Peki ya çalışanlarınızı yeni pozisyonlara nasıl adapte edebilirsiniz ya da onları yeni pozisyonlara hazırlarken eksiklerini nasıl belirleyebilirsiniz? Bu süreçleri de SuccessFactors üzerinde kolayca yürütebilirsiniz. Kariyer, Yedekleme ve Gelişim modülü üzerinde çalışanlarınıza gelişim hedefleri verebilir, hedeflerine ulaşabilmeleri için eğitimler atayabilir ve bu eğitim ile hangi yetkinlikleri geliştireceğini/geliştirdiğini sistem üzerinden takip edebilirsiniz.

Ayrıca, sistem üzerinden mentörlük süreci oluşturabilir, şirketinizdeki mentörleri belirleyerek mentee’lerin mentör seçimi yapmasını sağlayabilirsiniz.

Hızla değişen dünya dinamikleri içerisinde, çalışanlarınızın başarısını devam ettirmek ve şirketinizdeki özellikle stratejik öneme sahip pozisyonları doldurma konusunda “Yedekleme Stratejileri” oluşturmanın önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Tüm bu konularda SAP SuccessFactors Yetenek Yönetimi adımlarını nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek ya da size daha fazla ne gibi faydalar sağlayabileceğimizi dinlemek isterseniz, info@detaysoft.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir