SAP Nedir?

Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi olan SAP, 1972 yılında Almanya’da kuruldu. Şirket kurulduğu günden bu yana iş uygulamaları alanında yazılımlar geliştiriyor ve bu alanda dünya lideridir. 2001 yılında Türkiye Ofisi açılan şirketin geliştirdiği yazılımların Türkiye’de yirmiden fazla sektörden yüz binden fazla kullanıcısı bulunuyor. SAP’nin dünya çapında ise 190 ülkede 310.000’den fazla müşterisi bulunuyor.SAP uygulamaları iş dünyasında gittikçe artan rekabet koşullarında yöneticilerin en doğru kararları almasını sağlamakla birlikte genel olarak şirketlerin iş süreçlerinde uluslararası standartları yakalamasını sağlıyor. Aynı zamanda tüm süreçleri ve sistemleri bir araya toplayarak ihtiyaçları daha kolay anlayıp hızlı çözümler üretmeye yardımcı oluyor. Bunu yaparken de çok fazla teknik elemana ihtiyaç duyulmuyor ve birçok operasyonel maliyeti minimuma indiriyor. Sistemin faaliyete geçmesinin ardından iş birimleri aynı dili konuşmaya başladığından şirket içinde uyum artıyor, ortaya konan işin kalitesi yükseliyor ve tüm bunlar kurumun karlılığına yansıyor. Ayrıca, SAP uygulamalarını kullanmak şirketlerin piyasa değerlerine olumlu katkı yapıyor.

SAP Modülleri
SAP ERP uygulamalarını ana modül uygulamaları ve alan bazlı uygulamalar olmak üzere iki ana başlık altında ele alabiliriz.1. SAP ERP Ana Modül Uygulamaları
1.a. Finansal Uygulamalar
Finansal uygulamalar bir şirketin finans ve muhasebe süreçlerini yönetebileceği yapıları barındırır. FI (finansal muhasebe), CO (maliyet muhasebesi), IM (yatırım yönetimi), FM (fon yönetimi), TR (maliye), EC (kurumsal kontrol) ve RE modülü (kira ve gayrimenkul yönetimi) gibi SAP modülleri finansal uygulamalar içerisinde yer alır.
1.b. Lojistik Uygulamalar
Şirketin operasyonel süreçlerinin takip edildiği yapıları operasyonel uygulamalar içerisinde ele alabiliriz. SD (satış ve dağıtım), MM (malzeme yönetimi), PP (üretim planlama), WM (depo yönetimi), PM (bakım onarım), SM (servis yönetimi), PS (proje sistemleri) ve QM (kalite yönetimi) SAP’de operasyonel süreçlerin takip edildiği modüllerdir.
1.c. İnsan Kaynakları Uygulamaları
Bir şirketin tüm insan kaynakları süreçlerini yönetmek için kullanılan uygulamalardır. Çalışanların performansının, hedeflerinin, bordrosunun, özlük haklarının, kariyer gelişimlerinin, işe alım süreçlerinin ve eğitim süreçlerinin takip edildiği birçok fonksiyona sahiptir. Son yıllarda SAP’nin bulut tabanlı insan kaynakları çözümü SuccessFactors yetenekleri, kullanım kolaylığı, mobil uyumlu olması ve global standartları kendi kütüphanesinde barındırması gibi avantajları sayesinde hem dünya çapında hem de Türkiye’de Pazar payını hızla artırmaktadır. 2. Alan Bazlı SAP Uygulamaları
Bu uygulamalar SAP ERP ana modüllerine entegre olarak çalışabildiği gibi, istenildiği takdirde SAP ERP’den bağımsız olarak veya farklı uygulamalara entegre olarak çalışabilmektedir. Bu uygulamalara örnek olarak bütçe çözümü olan BPC (iş planlama ve konsolidasyon), yeni nesil İK çözümü SuccessFactors, e-ticaret, satış ve marketing çözümü Hybris, global satın alma portali Ariba, seyahat ve harcama yönetim platformu Concur, bayi yönetim sistemi Fieldglass, iş zekası çözümleri BI (Business Intelligence), müşteri ilişkileri yönetimi çözümü CRM, ürün yaşam döngüsü yönetimi PLM ve tedarik zinciri yönetimi SCM verilebilir.
SAP’nin Yıllar İçindeki Gelişimi
SAP’nin yol haritasına bakacak olursak 1974 yılında daha çok üretim alanına odaklanıldığını görüyoruz. 1980’li yıllarda SAP’nin R2 versiyonu ile birlikte birçok modülün geliştirildiğini ve 1990’lı yıllarda R3 versiyonuna geçildiğini görüyoruz. 2015’ten beri S/4HANA teknolojisiyle birlikte HANA alt yapısıyla çalışan ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz.
SAP HANA Nedir?
SAP uygulamaları HANA teknolojisi öncesinde Oracle, DB2 ve SQL gibi veritabanlarına entegre ediliyordu ve okuma-yazma hızı belli bir seviyeyi geçemiyordu. Bu durum da özellikle raporlama konusunda ciddi bir yavaşlığa sebep oluyordu. SAP, HANA (High performance analytic appliance) ismiyle geliştirdiği yeni veritabanı ile kullandığı veritabanı yapısını baştan aşağı değiştirerek in-memory (bellek içi) çalışan yapıya geçti. In-memory teknolojisi sayesinde hardsisk yerine RAM kullanılmaya başlandı ve işlem hızı eskisine oranla çok daha hızlı bir hale geldi. SAP, HANA sunucularını da sertifikalandırdı ve yalnızca sertifikalı sunuculara kurulan sistemlere destek vereceğini açıkladı. Sonuç olarak IBM, HP, Huawei, Lenovo, EMC ve Dell gibi birçok donanım üreticisi HANA platformu için geliştirdiği sertifikalı sunucuları pazara sürdü.
SAP uygulamalarının SAP’nin kendi veritabanı olan HANA üzerinde çalışması, HANA platformunun da sertifikalı donanımlar üzerinde çalışması sayesinde tıpkı iphone’da olduğu gibi bütünleşik bir yapıya geçilmiş oldu. Eskisinden farklı olarak tüm veriye tek bir yapı üzerinden ulaşabiliyoruz. Sonuç olarak da yüksek verimlilikle çalışan bir platforma sahip olmuş oluyoruz.

SAP’nin Ürün Çeşitliliği
Günümüz itibarıyla SAP’nin 1800’den fazla ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin hepsi HANA platformuna entegre olabiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan bulut, büyük veri ve mobilite gibi kavramlara paralel olarak SAP de bulut tabanlı ürünlere odaklanmaya başladı. Hatta SuccessFactors, Ariba, Hybris, Concur ve Fieldglass gibi SAP ürünleri yalnızca bulut tabanlı çalışıyor.

SAP Danışmanlığı Nedir?
Şirketler SAP yazılımını satın aldıktan sonra bu yazılımların ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamasını isterler. Bu noktada SAP danışmanları devreye girer. Şirketlerin süreçlerini anlamak ve analiz etmek, eksik veya hatalı olan noktaları tespit etmek, global standartları da göz önünde bulundurarak şirketlerin doğru süreçleri kullanmasını sağlamak, mevcut SAP yazılımının ihtiyaçları karşılamadığı noktaları belirleyerek yapılması gereken geliştirmeleri belirlemek, şirketin SAP geçişini yöneterek sağlıklı bir şekilde bu geçişin yapılmasını sağlamak, şirketlerdeki kullanıcılara eğitim vermek ve proje ile ilgili şirketlere destek vermek SAP danışmanlarının görevleri arasındadır.
SAP danışmanları da modül bazlı ayrılır. Örnek olarak, HR danışmanı, FI danışmanı, CO danışmanı veya BI danışmanı gibi modül bazlı uzmanlaşma söz konusudur. Bunun yanında danışmanlar tecrübe ve bilgi birikimlerine göre üç sınıfta değerlendirilir. Bu sınıflar giriş seviyesinde olan junior danışman, birçok işi tek başına yapabilecek seviyede olan medium danışman ve belli bir konuda uzmanlaşmanın yanında kendisine bağlı ekibi de yönetecek seviyede olan senior danışman seviyeleridir. Bu makalede kısaca SAP’nin ne olduğu, SAP modülleri, SAP’nin yıllar içindeki gelişimi, yeni gelişen SAP teknolojileri ve SAP danışmanlığı gibi konuları ele alarak özellikle SAP konusunu merak edenlerin ve yeni başlayanların bilgi sahibi olmalarını amaçladım. SAP alanında detaylı bilgi için Detaysoft Blog sayfasındaki diğer makaleleri okuyabilirsiniz ve Detaysoft Youtube kanalındaki “SAP Muhabbetleri” podcast serisini dinleyebilirsiniz.

Yazar: Ünsal Yurdakonar

Pazarlama Yöneticisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir