Finansman kaynakları, ürün mamul üretimleri, girdiler ve çıktılar… Ticaretin doğasında olan bu kavramlar kimi zaman genişlerken kimi zaman daralarak gündemimize geliyor. Satış, satın alma, muhasebe gibi her birim kendi iş süreçlerini yönetme amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Peki firma olarak bugün neredeyim, ilerde nerede olacağım, finansman açıklarım nelerdir? Bir yandan havuzu doldurmaya çalışırken diğer yandan hangi kalemlerde giderlerim yoğunlaşıyor? Nakit yönetimi modülü ile kurgulanan modellerde pozisyon açıkları ve finansal açıdan yumuşak taraflarımız hangi alanlarda bulunduğu bilgisine, detaylı ve konsolide analiz yapma imkanına sahip olabilirsiniz.
Nakit Yönetimi (CM), farklı sektörlerde yer alan firmaların ortak ihtiyacı olan nakit akışı raporlarını tasarlayarak anlık olarak izleyebilmesini sağlayan bir raporlama modülüdür. Nakit akışı etkileyen kalemler konsolide veya istenilen detayda raporlanabilir. Bu kısımda MM, SD, FI, TRM ve RE gibi firmaların nakit akışlarını etkileyen kalemlerin tutulduğu modüller ile doğrudan entegrasyon yapılarak raporlama biçimleri belirlenir.
Gerçekleşen, planlanan ve günlük mali durum ile sadece fatura kayıtlarını değil farklı modüllerde yer alan ileri vadeli nakit akışlarını etkileyen kalemlerin yer aldığı kısımları da sistem raporlamaya dahil ederek belirlenen periyotlarda (günlük, haftalık, aylık, …) firmaların nakit pozisyonlarının değerlendirilmesini sağlıyor. CM modülü hem gerçekleşen hem de planlanan veriler için diğer modüller ile entegre çalışabildiği gibi sistemde yer almayan plan verileri için plan girişi de yapılabiliyor. Bu doğrultuda, firmaların finansman ihtiyaçlarını sağlayacak ek enstrümanların temini için bir yol gösterici modül olarak kendini konumluyor. Ayrıca ileriye dönük olarak yapılmış planların gerçekleşme ve sapma yüzdeleri Fiori’de yer alan standart raporlar ile izlenebiliyor.
Yine rakamların yorucu olduğu durumlarda, S/4HANA Fiori ekranlarının altyapısı ile görselliği yenilenen CM modülünde grafiksel raporlar da elde edilebiliyor.