SAP HANA Teknolojisi ve Yol Haritası

SAP’nin son yıllarda konsantrasyonunu yoğunlaştırdığı, kısa ve orta vadede tüm ürünlerini üzerinde koşturacağı database ve application platformu olarak karşımıza çıkan SAP HANA teknolojisinin belli başlı teknik özelliklerini ve ürünlerin bu süreçteki yol haritasını bu makalemizde kısaca ele alacağız.

SAP HANA Özellikleri
SAP HANA teknolojisinin temel amacı her türlü kompleks sorguyu herhangi bir veri toplama yoluna gitmeden göz açıp kapayıncaya kadar yürütebilmektir. In-memory teknolojisi, büyük hacimli verileri dahi saniyeler içinde analiz etmeyi mümkün kılar. SAP HANA bu tip gerçek zamanlı işlemleri gerçekleştirebilmek için modern donanım teknolojilerinin sunduğu memory ve cash kapasitelerinin avantajlarından yararlanır. SAP, HANA ile bu in-memory teknolojilerini müşterilerinin hizmetine sunmaktadır. ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) uyumlu veritabanı ile uygulama hizmetleri, yüksek hızlı analitik ve esnek veri toplama araçlarını tek bir in-memory platformda birleştiriyor. Geleneksel SAP ürünlerinde dataları doğru formatta tutabilmek için değişik seviyelerde kopyalarının tutulması gerekiyorken, SAP HANA’da bilgi bir kez tutuluyor, ihtiyaç olduğunda rapor veya başka bir şekilde işleniyor. Bu aynı zamanda datanın dolaştığı alanın da azalması anlamına gelmektedir (data footprint). SAP HANA ile arka planda database ve uygulama bazında çok farklılıklar olduğu gibi, kullanıcı deneyimleri de üst düzeye çıkıyor. İşlem kodu bazlı geleneksel SAP GUI yerine rol bazlı kullanıcıların neredeyse tüm cihazlardan erişebildiği (bilgisayar, tablet, akıllı telefon, v.s.) SAP Fiori ekranları geldi. FIORI ile kullanıcı ekranları sadeleşti, görseller ön plana çıktı.SAP HANA’nın en önemli avantajlarından biri de veritabanı düzeninin basit olmasıdır. Böylelikle yüksek data giriş hızı sağlanıyor ve raporlamada önemli bir hız sağlanıyor ve en önemlisi harici hiyerarşileri kullanarak raporlamada tam bir esneklik sağlanıyor. Bu hiyerarşiler databasede herhangi bir değişiklik yapmaya ihtiyaç olmadan istenildiğinde değiştirilebilir.

Görsel: S/4HANA 3 yıllık yol haritası

S/4HANA Teknolojisi
SAP HANA ile ürünlerin nasıl konumlanacağı ve diğer databaseler üzerinde yürüyen hâlihazırdaki sistemlerin ne zaman ve nasıl yeni platforma taşınacağı gibi cevabı merak edilen sorular mevcut. Bu bağlamda özellikle SAP ERP ECC ürününe alternatif olarak gelen ve kısa bir süre sonra tamamen bu ürünün yerini alacak olan S/4HANA, ERP kullanan müşteriler için özellikle ön plana çıkıyor. S/4HANA’nın yeni sürümleri her yıl yayınlanacak ve güncellemeler üç ayda bir yenilenecek. Her yeni versiyon için yayımlanma tarihinden itibaren 5 yıl bakım desteği verilecek. Yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi S/4HANA için 3 yıllık yol haritası belirlenmiş durumda. SAP ERP ECC 9 yıl daha geliştirme ve bakım kapsamında kalacak. ERP ekosistemi için çok önemli bir ürün olan SAP ERP 6.0, HANA geliştirmeleri aşamasında da süreçlerin denenmesi ve performans karşılaştırması hususunda önemli bir referans görevi görüyor. Ancak, 2025’e ulaştığımızda SAP kullanan tüm ERP müşterileri S/4HANA’ya geçişi ya da yeni implementasyonu gerçekleştirmiş olacak. Bu nedenle bu tarihe kadar SAP müşterilerini ve danışmanlık şirketlerini önemli bir geçiş süreci bekliyor.

Yazar: İsmail Beşiroğlu

Detaysoft Teknoloji Danışmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir