SAP HANA Cloud Platform (SAP HCP)
Teknolojik gelişmeler insanlık tarihindeki en hızlı dönemini yaşıyor. Yazılım teknolojileri de her geçen gün bireysel ve kurumsal anlamda önemini inanılmaz bir ölçüde arttırmaya devam ediyor. Bunun parçası olarak, daha önceden hiç öngörülemeyen yeni kavramlar ve ihtiyaçlar peşi sıra hayatımıza giriyor. Bulut bilişim de bu yolu izleyerek hayatımıza giren oldukça popüler bir kavram. Özellikle son senelerde bu sözcüğü bilişim ile ilgili ortamlarda sürekli duyuyoruz. Ancak bir çoğumuz da hala net bir şekilde bulut bilişimin tanımını yapamıyoruz. Kısa bir tanım yapmak gerekirse, sadece kullanmak istediğimiz teknolojik altyapı hizmetini, kullanmak istediğimiz sürede ve miktarda, yatırım maliyeti olmadan sunabilmek adına oluşturulmuş servislerin tamamı ve diğer taraftan da buna olanak sağlayan iş modelinin kendisidir.
Hibrit Mimari
Bulut hizmetlerini kullanmak, hem bireyler hem de kurumlar için kaçınılmaz bir durum haline geldi. Daha önceleri, bulut ile ilgili haklı endişeler taşıyan birçok kurumun da bu dönüşüme direnemediğini, iş süreçlerini ve sistemlerini bulut ortamlara adapte olmak adına revize ettiğini görmek mümkün. Her geçen gün donanım maliyetleri düşmekte, network hızları artmakta ve bulut altyapısını oluşturan yazılım teknolojileri gelişmekte. Bunların bir birleşimi olarak, bulut servisler her açıdan sürekli daha verimli hale gelmektedir. Tabi bu dönüşüm gerçekleşirken, büyük yatırımlar yapılan ve emekler harcanan şirket içi sistemler de tek bir tıkla sanal ortamlara aktarılamamaktadır. Dolayısıyla böyle ortamları kademeli olarak buluta adapte etmek, maliyetleri düşürmek ve bulut servislerinin avantajlarından faydalandırmak adına hibrit mimari öne çıkmaktadır. Yani bulut ortamındaki merkezi bir platform kullanılarak, tüm sistemlerin (bulut ya da şirket içi) birbiri ile ya da herhangi diğer bir sistemle entegre edilmesi, iyi bir hibrit çözüm alternatifi olarak elimizde bulunmaktadır. Bunu yapabilmek için, HANA Cloud Platform gibi platform tabanlı bulut servislerini (PaaS / Platform as a service) kullanmamız gerekmektedir.
HANA Cloud Platform
HANA Cloud Platform, içerisinde uygulama geliştirmek, barındırmak ve yönetmek için birçok farklı hizmeti barındıran bulut tabanlı bir platformdur. Endüstri standartlarında, açık ve modüler bir yapıya sahiptir. Son zamanlarda SAP’nin bulut stratejisindeki kilit ürün konumundadır. Temel amacı herhangi bir donanım gerektirmeden, kurulum karmaşası yaşatmadan, hızlı bir şekilde uygulama geliştirilebilmesi için gerekli araçları sağlamaktır. Bu uygulamalar mevcut bulut ve şirket içi sistemlere entegre ya da tamamen bağımsız uygulamalar olabilir. Sunulan araçlar sayesinde, sadece geliştirmek istediğiniz uygulamanın kendisine ve iş süreçlerinizdeki katkısına odaklanabiliyorsunuz. Diğer teknik bariyerlerden kurtulmuş oluyorsunuz. Dolayısıyla daha çevik bir geliştirme sürecine sahip olarak, daha yenilikçi ve rekabetçi hale gelebiliyorsunuz. İki haftalık aralarla güncellenen platform, sürekli yeni servisler sunarak ve mevcut servislerini güncelleyerek, platformun verimliliğini sürekli arttırıyor aynı zamanda da yeni standartlara uygun hale getirerek tüm araçların güncelliğini yitirmemesini sağlıyor.
Üç Temel Senaryo
HANA Cloud Platform kullanımı için SAP tarafından öngörülen üç senaryo bulunmakta. Birincisi şirket içi sistemlere eklenti uygulamalar yazılması. Bu uygulamalar mobil, web ya da çeşitli cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış olabilir. İkincisi aynı şekilde bulut üzerinde koşan, mesela Success Factors gibi sistemlere eklentiler yazılması. Hatta anlaşıldığı kadarıyla, SAP’nin kendi hizmet olarak yazılım (SaaS / Software as a Service) ürünleri için eklenti geliştirmenin tek adresi burası olacak. Üçüncü olarak da bulutta çalışan bağımsız uygulamalar geliştirmek. Tabi uygulamanın birden çok sisteme bağlanan ve farklı altyapıları birbiriyle entegre eden senaryoları karşılaması mümkün. Sunduğu güvenlik, bağlantı, uygulama ve diğer standartları bu platformu eklenti geliştirmek için çok cazip bir platform haline getiriyor.Müşteriler ve İş Ortakları
HANA Cloud Platform müşterilere bulut bilişime sorunsuz geçiş adına avantajlar sunarken, iş ortaklarına da bambaşka bir iş modeli yaratmış durumda. SAP iş ortakları, HANA Cloud Platform’un standartlarından yararlanarak, global ölçüde çözümler geliştirebiliyorlar. Bunu yapmaları için ihtiyaçları olan tüm araçlara bu platform üzerinden ulaşabiliyorlar ve tecrübelerini ürünleştirmek adına tüm teknik bariyerler ortadan kalkmış oluyor. Bu ürünleri de, uygulama marketleri yardımıyla, SAP müşterilerinin erişebileceği global bir pazara sunabiliyorlar. Nihai olarak, uygulama marketlerinde, SAP kendi geliştirip sunacağı çözümlerin oranını yüzde 20 olarak belirlemiş durumda. Yani müşterilere uygulama marketi aracılığıyla sunulacak çözümlerin yüzde 80’nini iş ortaklarından bekliyor.
Barındırdığı Servisler
Uygulama servisleri sayesinde, HTML5, Java ve native HANA uygulamaları geliştirilebiliyor ve bulut üzerinde konumlandırılabiliyor. SAP Web IDE sayesinde, herhangi bir geliştirme platformuna ihtiyaç duymadan, internet tarayıcısı üzerinden geliştirme yapılabiliyor ve kaynak kodlar GIT tabanlı olarak yönetilebiliyor. Veritabanı servisleri sayesinde HANA veritabanının sağladığı tüm imkanlardan faydalanmak mümkün. Diğer taraftan, SAP HANA Cloud Connector ile şirket içi sistemlerinizi güvenli bir şekilde HANA Cloud Platform’a ve dolayısıyla yine güvenli bir şekilde dış dünyaya bağlayabiliyorsunuz. SAP HANA Cloud Portal yardımıyla hiç kodlama yapmadan web sayfaları oluşturup, yönetebiliyorsunuz. Mobil cihazlardan kullanım amacıyla, bu sayfaları test etmek ve özelleştirmek mümkün. SAP HANA Cloud Platform Mobile Services, Internet Of Things Services, SAP Translation Hub, Gamification Services, Document Services, HCI OData Provisioning gibi çok çeşitli ve başlı başına detaylı yazıların konusu olabilecek servislerin de var olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Sürekli olarak bu servislere yenileri eklenmekte.
SAP TechEd 2015 ve Hareket Planı
Bu sene Las Vegas’ta gerçekleşen SAP TechEd etkinliğinde HANA Cloud Platform’un ağırlığı hissedildi. Bu ürünün, SAP’nin uzun vadeli bulut stratejisinin mihenk taşı olduğu çok açık bir şekilde ortaya konuldu. Tüm SAP müşterileri ve iş ortakları için şu anda asıl soru, bu platformdan faydalanmak ya da faydalanmamak değil. Asıl soru, bir an önce bulut teknolojilerine adapte olmak için bu platformdan nasıl faydalanabilirim sorusu. Biz Detaysoft olarak bunun farkındayız ve bulut teknolojilerinde de müşterilerimize değer katmaya hazırız. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, HANA Cloud Platform üzerinde koşan Success Factors ek uygulamaları geliştirdik. Rekabet baskısının yoğun olduğu bir piyasada, güç kaybetmemek için yenilikçi olmak ve teknoloji adaptasyonunda çevik bir yapıya sahip olmak şart. Bunu sağlamak adına, HANA Cloud Platform gibi yeni ortamları, müşterilerimizin iş süreçlerini mükemmelleştirmek için kullanmalarına yardım etmek de bizim görevimiz.