SAP BW/4HANA: Yeni Nesil Veri Ambarı

BW/4HANA, SAP’ın daha önceki veri ambarlarına nazaran daha sade, esnek, geliştirilmiş mimari ve modern arayüze sahip “in-memory” platformu HANA üzerine konumlandırılmış, bulut versiyonu da bulunan yeni nesil veri ambarı çözümüdür. BASİTLİK, MODERN ARAYÜZ, YÜKSEK PERFORMANS ve AÇIKLIK özellikleri ile ön plana çıkan BW/4HANA tamamen HANA ile optimize edilmiş süreçleri sayesinde çok büyük hacimli yapılandırılmış veya yapılandırılmamış gerçek zamanlı veya tarihsel veriler üzerinde çalışabilen, SQL arayüzü ile her türlü SAP ve non-SAP sistemlere erişebilen modern veri ambarlarının en yeni ve etkin oyuncusu olarak sahneye çıktı.

“Klasik BW” veya HANA ile güçlendirilmiş “BW powered by SAP HANA” versiyonlarının destekleri belli bir süre daha devam edecek olup, veri ambarı bazında bundan sonraki tüm inovasyonların üzerine kurgulanacağı ve SAP’nin geliştirmeye devam edeceği çözüm, yeni nesil veri ambarı BW/4HANA olacaktır. SAP’nin klasik ERP’den S/4HANA’ya geçişi sonrasında tüm çözümlerini tamamen HANA ile optimize çalışacak şekilde yeni bir kimliğe kavuşturma hedeflerinin veri ambarı ayağı olarak da görebiliriz bu yeniliği.

BW/4HANA’nın katma değerlerinden birisi olarak hangi datanın ne sıklıkla kullanıldığını öğrenip bu verileri kullanım sıklığına göre sıcak, ılık, soğuk veri olarak kategorize edip yüsek performanslı bellekler, orta performanslı bellekler ve diskler üzerine yerleştirmesi diyebiliriz. Bu özellik, daha düşük maliyetli sistemler kurarak çok yüksek performans almamıza olanak sağlayarak verimliliği üst seviyeye çıkartıyor.

Modelleme perspektifinden baktığımız zaman öncelikle çok daha basitleştirilmiş ve özellikle daha esnek bir modellemeye hakim bir veri ambarı konsepti karşımıza çıkıyor. Daha önceki klasik veri ambarında kullanılan 15’e yakın modelleme nesnesinin yaptığı işi 4 farklı modelleme nesnesi yapar hale geliyor. Bu da daha basit, daha esnek, daha geçişli modeller oluşturmamıza olanak sağlıyor. Veri ambarı sistemi bizim için sadece veri toplayan bir sistem olmanın ötesinde aynı zamanda veriye bağlanan bir sistem haline geliyor. Bu da bize çok daha az maliyetle gerçek zamanlı raporlama imkanı sağlıyor. Verilerin kullanım sıklığı, tarihselliği, statejik önemi bizi farklı veri ambarı modelleme çözümlerine yönlendiriyor. BW/4HANA ile birlikte bu noktada çok esnek, efektif ve alternatifli çözüm yolları karşımıza çıkıyor. Bu çözüm yolları bizi zaman zaman veriyi fiziksel olarak veri ambarına aktarmadan gerçek zamanlı olarak yerinden alıp SAP Business Objects raporlama ürünleri anlık raporlama imkanına zaman zaman da hibrid modellemeler ile veri ambarına aktardığımız hesaplanmış, temizlenmiş, dönüştürülmüş soğuk ve tarihsel data ile birlikte sıcak, güniçi, anlık veriyi birleştirerek çok derin analizleri çok büyük veri kümesi içerisinden saniyeler içerisinde yapabilme olanağına götürüyor. BW/4HANA ile birlikte yeni HANA Optimized Business Content (Hazır İçerik Yapıları) bizi bekliyor ve bu yapılar ile minimum geliştirme sürelerinde gerçek zamanlı raporları çok hızlı bir şekilde alabilme imkanı sunuyor.Bir başka özelliğinden bahsetmek gerekirse BW/4HANA üzerindeki tüm modellere “HANA View” olarak da SQL ile erişilebiliyor. “HANA View” olarak üretilen BW/4HANA nesneleri arada hiç bir katman olmadan Business Objects raporlama araçları ile raporlanabiliyor veya mevcut BW/4HANA modelleri kullanılarak farklı HANA modelleri oluşturulabiliyor. Birçok detay hesaplamanın veri tabanı katmanına itilmiş olması, şu ana kadarki en performanslı veri ambarını karşımıza çıkarıyor.

Aslında BW/4HANA klasik BW sisteminin devamından ziyade yeni nesil veri ambarı ve yeni bir başlangıç olmasına rağmen “Cloud” veya “On-Premise” yeni kurulumların yanısıra mevcut BW sitemlerinden BW/4HANA’ya geçilebilme opsiyonu da bulunuyor. Bu noktada BW sistem versiyonu ve kullanılan veri tabanına göre geçiş için gerçekleştirilmesi gereken farklı adımlar olabiliyor. Hali hazırda “BW Powered by SAP HANA” ya da “BW Edition for SAP HANA” sistemi varsa geçiş çok basit gerçekleşebiliyor. HANA veritabanı olmayan bir BW versiyonlarından biri varsa öncelikle “BW edition for HANA” geçişi ve sonrasında BW/4HANA yükseltmesi ile geçiş tamamlanıyor. BW modelleriniz uzun süre önce oluşturulduysa ve eski modelleme nesneleri ile kurgulanmış bir sisteme sahip olanlar için de mevcut modellerin analiz edilip çok daha optimize ve temiz bir modelleme planı ile taze, sıfırdan bir BW/4HANA implementasyon projesi de ideal tercihlerden biri olabilir.

Yazar: Hayrettin Ustabaşı

Detaysoft SAP İş Zekası Çözüm Mimarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir